De Watermolen van Singraven

 

De watermolen van Singraven ligt vlakbij de statige havezathe en tussen de meanders van De Dinkel. De vernuftige werking van de houtzaagmolen is uniek in Nederland vanwege de aandrijving door waterkracht.

De oudste datering van de Watermolen van Singraven is van 1448. Herhaaldelijk werd de molen verwoest en herbouwd. Gedenkstenen in de kademuur herinneren hieraan. Lange tijd had de molen een monopoliepositie (op malen) in de omgeving. Hierdoor was de molen het meest waardevolle bezit van Singraven. Na de komst van elektriciteit behield de molen zijn waarde als curiositeit en toeristische trekker. De kunstschilders Jacob van Ruisdael en Meindert Hobbema vereeuwigden de molen in hun werk.

Bij een rondleiding toont de molenaar hoe de molen zaagt en maalt. Het zagen op waterkracht gaat gepaard met een indrukwekkende dreun, zodat de molen op zijn grondvesten trilt. Buiten liggen de houtstammen ongeveer twee jaar in het Dinkelwater. Door deze conserveringswijze krijgen de gezaagde planken en balken de kwaliteit van tropisch hardhout. Ze worden gebruikt voor alle timmerwerk op het landgoed.

Behalve de zagerij is er ook nog de korenmolen met een opmerkelijke capaciteit en omvang. Vroeger haalde de malerij met de twee steenkoppels een productie van wel vijf ton per dag (maar toen waren de werkdagen wel lang...)

 

Toegangsprijs: € 2,-  p.p.

Rondleiding duurt ca. 30 minuten

 

fotoboek
random image
random image
random image
foto_bottom.gif