Sint Nicolaaskerk te Denekamp

 

De St. Nicolaaskerk te Denekamp heeft een rijke historie. In 1276 werd Denekamp al als zelfstandige parochie genoemd. Toen was het nog een bescheiden kerkje. Midden 14e eeuw werd de kerk aan de westkant uitgebreid, en in het begin van de 15e eeuw werde de toren gerealiseerd. In 1810 werd de kerk weer aanmerkelijk vergroot, door er een kruiskerk van te maken. Ruim honderd jaar later werd het in 1810 gebouwde stuk weer afgebroken en kwam er een veel grotere koepelkerk voor in de plaats, een ontwerp van architect Ter Riele uit Deventer. De koepelkerk is voorzien van zinnebeeldige muurschilderingen, die in 1976 zijn gerestaureerd.

Prachtig zijn ook de begrandschilderde ramen van de vier generaties Nicolaas.

Bij de scheiding van de oude en nieuwe kerkstaat boven in een boog de afbeelding van St. Nicolaas op het paard, uit lindehout gesneden.

 

De beroemde drie klokken, boven in de toren, nemen een belangrijke plaats in bij de Denekampse bevolking. Elke dag wordt om 12.00 uur het Angelus geluid, en elke zaterdagavond wordt om 20.00 uur de zondag ingeluid. De klokken in de originele eiken houten klokkenstoel boven in de toren zijn heel bijzonder en het bezoeken waard.

Op de eerste verdieping van de toren is een permanente expositie ingericht over de klokken van Denekamp. In woord en beeld worden tradities en lotgevallen van Denekamps oudste en beroemdste monumenten door de eeuwen heen getoond.

 

Prijs voor rondleiding in kerk en torenbeklimming: € 1,50 p.p.

 

 

fotoboek
random image
random image
random image
foto_bottom.gif